Wat is er leuker dan zelf je kruidenmix maken? Oké, ik geef toe dat je dan behoorlijk wat kruiden- en specerijenpotjes nodig hebt. Maar als je het doet, doe het dan gelijk goed!

Zowel verse als gedroogde kruiden en specerijen zijn de smaakmakers van een gerecht en als je het zelf mixt, weet je tenminste zeker dat er geen kunstmatige geur- en smaakstoffen aan de mix zijn toegevoegd.

Zelf maak ik regelmatig van gedroogde kruiden en specerijen een mix die in een wekpotje lang zijn smaak behoud. Start anders eerst eens met kruiden

en specerijen voor de mix die je het meest gebruikt, dan kun je later altijd de kast aanvullen zodra je de gang te pakken hebt. Met kruiden en specerijen maak ik niet alleen droge mixen, maar ook heerlijke marinades voor vlees of pesto. Naast de droge kruiden vul je de smaakmaker dan aan met verse kruiden en andere toevoegingen. 

 

1 theelepel foelie

2 theelepels paprikapoeder

1 theelepel zout

1 theelepel knoflookpoeder

½ theelepel kardemom

 

1 theelepel uienpoeder

2 eetlepels paneermeel

½ theelepel djahé

½ theelepel chilipoeder

½ theelepel gemalen zwarte peper

Bereiding

Voor 500 gram biologisch rundergehakt.

Voeg alle gedroogde kruiden samen en meng deze goed door elkaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

1 theelepel nootmuskaat
2 eetlepels gemalen komijn
1 eetlepel koriander
1 eetlepel gemalen munt
 

1 eetlepel gemalen kruidnagel
2 eetlepels gemalen zwarte peper
½ theelepel kardemom
mespuntje kaneel

Bereiding

Voeg alle gedroogde kruiden samen en meng deze goed door elkaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel laos

½ theelepel djahé

½ theelepel chilipoeder

½ theelepel ketoembar

½ theelepel sereh

½ theelepel koenjit

½ theelepel djinten

¼ theelepel kaneel

2 theelepels Keltisch zeezout

Bereiding

Hak met de vijzel het zeezout fijn, voeg alle andere gedroogde kruiden erbij en meng deze goed door elkaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

 

 

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel marjolein

1 theelepel oregano

1 theelepel tijm

1 theelepel bieslook

1 theelepel karwij

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel garam masala

1 theelepel koriander

Bereiding

Voeg alle gedroogde kruiden samen en meng deze goed door elkaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

 

 

 

1 theelepel uienpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel zout

2 theelepels gemalen komijn

1 theelepel hete chilipoeder

3 eetlepels paprikapoeder

Bereiding

Voeg alle gedroogde kruiden samen en meng deze goed door elkaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

 

2 theelepels chilipoeder

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel suiker

1 theelepel uienpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

½ theelepel cayennepeper

½ theelepel gemalen komijn

1 theelepel Keltisch zeezout

1 eetlepel maïzena 

Bereiding

Hak met de vijzel het zeezout fijn, voeg alle andere gedroogde kruiden erbij en meng deze goed door elkaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

 

 

1 theelepel Keltisch zeezout

1 theelepel cayennepeper

1 theelepelknoflookpoeder

2 theelepels paprika poeder

1 theelepel gemalen zwarte peper

1 theelepel rozemarijn, zeer fijn gehakt

1 theelepel gemalen komijn

Bereiding

Hak met de vijzel het zeezout fijn, voeg alle andere gedroogde kruiden toe en meng deze goed door elkaar. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot. 

 

2 eetlepels pijnboompitten geroosterd

25 gram Parmezaanse kaas

1 teentje knoflook

30 gram basilicum blaadjes

6 eetlepels olijfolie (extra vierge)

Bereiding

Rooster de pijnboompitten zonder olie en mix dit eerst samen met de kaas en knoflook fijn in de keukenmachine. Voeg vervolgens de basilicum blaadjes en de olijfolie toe en mix het geheel totdat het een smeuïge textuur heeft.  Bewaar de pesto in de koelkast in een afgesloten pot.  

500 gram kip of kalkoen

3 eetlepels ketjap manis

1 pepertje gesneden (zonder zaadjes)

2 eetlepels limoensap

1 teentje knoflook

1 eetlepel olijfolie

2 theelepels fijn geraspte gember

Bereiding

Plaats de kip/kalkoen in een schaal en schep daar de ketjap, limoensap en olijfolie overheen. Gasp vervolgens de gember boven de schaal en pers de knoflook uit. Voeg tot slot het pepertje toe en kneed de marinade goed door het vlees. Laat de marinade minimaal een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed in het vlees trekken.