Deze Poolse salade heeft alleen maar gezonde ingrediënten en is niet alleen lekker en makkelijk, maar vult ook nog eens goed. Door de hoeveelheid groente en de goede vetten van de vis, behoort deze salade tot mijn favorieten. Met een eenvoudige bereiding, geschikt om als lunch mee naar je werk te nemen of als maaltijdsalade te serveren in je eigen tuin! 

 

Ingrediënten

3 vastkokende aardappels

2 winterwortels

100 gram velderwtjes (diepvries)

1 zoet zure appel

1 lente-ui

5 zure augurkjes

2eetl.olijfolie

½ citroen

 

Paar takjes verse bieslook

2 eieren

1 gerookte makreel

snufje Herbamare zout

4 seizoenen peper naar smaak

Voor de dressing:

1 flinke theel. grove mosterd

2 flinke eetl. magere kwark

 

 

Bereiding

Groente snijden

1. Schil de aardappels en winterwortel en kook deze in een pan met water en een beetje zout in ongeveer 15 minuten gaar.

2. Hang direct nadat het water kookt, een vergiet met de velderwtjes boven de pan, zodat deze gelijk gaar kunnen stomen.

3. Kook de eieren en laat deze ongeveer 6 minuten doorkoken. Giet ze af, laat ze schikken onder koud water en pel ze.

4. Schil de appel en snijd die vervolgens in kleine stukken,

5. Snijd tevens de augurk in kleine stukken en de lente-ui in kleine ringen.

Salade bereiden

6. Meng de velderwtjes, lente-ui, appel en augurk door elkaar in een grote schaal.

7. Pers de sap van de citroen over de salade en voeg tevens de olijfolie toe. Roer het geheel goed door elkaar.

8. Meng vervolgens de mosterd en kwark erdoor en breng de salade op smaak met Herbamare zout en 4 seizoenenpeper.

9. Snijd vervolgens de aardappels en winterwortel in kleine stukken en meng dit door de salade.

10. Snijd tot slot de eieren in kleine stukken en meng dit tevens voorzichtig door de salade.

Bord opmaken

11. Trek de makreel open en haal het visvlees zonder graat eruit.

12. Schep de salade op een bord en leg de stukjes makreel er bovenop. 

13. Snijd tot slot de verse bieslook fijn en verdeel dit over de salade.

 

Een lekkere, voedzame salade als gezonde lunch!

 

Wil je minder koolhydraten, vervang dan de aardappel voor pastinaak. Een gezonde en lekkere variant. Bovendien kun je deze salade al van tevoren maken en in de koelkast bewaren, dus uitermate geschikt om mee te nemen naar de barbecue of een picknick. Voeg dan de lente-ui en de kwark met mosterd later aan de salade toe. Hierdoor behouden alle ingrediënten hun eigen smaak en blijft de groente en aardappel lekker knapperig.