Hoe kouder het weer wordt, des te meer zin ik krijg in erwtensoep. Of eigenlijk wordt het snert genoemd als je het bereid, maar pas de volgende dag eet. Door het gebruik van groente bouillon zonder kunstmatige smaakversterkers, verse groenten en biologisch varkensvlees, is deze erwtensoep op geheel natuurlijke wijze bereid. Je maakt met dit recept een pan erwtensoep van tweeënhalve liter, dus wij houden genoeg over om in te vriezen en op een ander moment te eten als snert!
Ingrediënten
400 gram spliterwten
4 aardappelen
3 uien
1 kleine knolselderij
4 winterwortels
1 prei
3 flinke eetlepels groente bouillon
2 liter water
3 laurier blaadjes
2 flinke handen snijselderij
1 handje platte peterselie
Keltisch zeezout en 4 seizoenen peper naar smaak
Bereiding
1. Leg een dag van tevoren de spliterwten in een platte schaal en giet hier vervolgens koud water overheen totdat de erwten ongeveer een centimeter onder water staan. Laat deze een nacht wellen.
Groente snijden
2. Schil de aardappel en knolselderij en snijd beide in kleine stukken (afhankelijk hoe grof je de erwtensoep wenst).
3. Schil de wortelen en snijd deze net als de prei in kleine schijven.
4. Snipper tot slot de uien.
Bouillon trekken
5. Giet 2 liter water in een grote pan en voeg hier de spliterwten, schouderkarbonades, een flinke hand snijselderij, laurierblaadjes en de groente bouillon aan toe.
6. Laat dit geheel koken en gaar het vlees verder op laag vuur. Roer af en toe door de bouillon, zodat de erwten niet aan de bodem van de pan vastplakken.
7. Voeg na ongeveer 40 minuten de knolselderij en aardappelen toe en breng de soep weer aan de kook. Laat dit vervolgens weer op laag vuur door pruttelen.
8. Als het vlees voldoende zacht is geworden, kun je dit samen met de laurierblaadjes uit de pan halen en in kleine stukken snijden.
Soep bereiden
9. Doe het gesneden vlees weer terug in de pan en voeg gelijk de wortels, uien, prei en peterselie toe. Roer dit geheel goed door elkaar.
10. Snijd nu ook de rookworsten in kleine schijven en voeg dit samen met de tweede flinke hand snijselderij toe aan de bouillon.
11. Laat nu de soep nog ongeveer 20 minuten door pruttelen op laag vuur.
Bord opmaken
12. Mocht de soep nog niet de juiste structuur hebben, kun je heel even met de staafmixer over de bodem van de pan gaan. Op deze manier worden de spliterwten extra fijn gemalen, waardoor een meer troebele textuur ontstaan.
13. Proef vervolgens of de erwtensoep de juiste smaak heeft en voeg eventueel nog wat Keltisch zeezout en 4 seizoenen peper toe.
Hoe kouder het weer, des te lekkerder de erwtensoep!
Erwtensoep is nog lekkerder als je het de dag na bereiding eet. Bovendien laat de soep zich goed invriezen. Laat het dan afkoelen en bewaar de soep niet langer dan twee maanden in de vriezer in een bakje dat daar geschikt voor is. Haal de avond voor de dag van gebruik een bakje uit de vriezer, zodat de soep gedurende de nacht kan ontdooien. Kook de volgende ochtend water en schenk dit in de thermosfles. Laat een tijdje volledig afgesloten staan. Maak de soep warm in een pannetje op het vuur. Zodra de erwtensoep heet is, giet je het gekookte water uit de thermosfles en schenk je de erwtensoep erin. De soep blijft minstens tot lunchtijd heerlijk warm en smaakvol!